Jouw impact rapport 2022

Samen bouwen
aan een duurzame toekomst
waarin iedereen een veilig huis heeft

Het wereldwijde huisvestingsprobleem is groot en oorlog en klimaatverandering maken het jaarlijks nijpender. Daarom bouwen wij harder dan ooit aan onze missie: een wereld waarin iedereen een veilige plek heeft, een thuis! 

In 2022 hielpen we maar liefst 64.668 mensen in 18 landen - van Cambodja tot Haïti en van Oeganda tot dicht bij huis in Polen, Hongarije en Roemenië waar wij vele Oekraïense vluchtelingen hielpen aan een veilige plek.

Wij hielpen door zelf huizen te bouwen, maar ook steeds meer met projecten die de bouwsector duurzamer, wet- en regelgeving gelijkwaardiger en financiering toegankelijker maken. En al deze projecten waren niet mogelijk zonder de steun van onze trouwe achterban – zonder jou en al die anderen die ons ook afgelo­pen jaar weer steunden.

Heel hartelijk dank voor jouw bijdrage in 2022!

We zijn bouwers - we bouwen huizen en daarmee ook veiligheid, een betere gezondheid, economische zelfstandigheid en meer veerkracht.

Wij zijn vernieuwers -  we zoeken naar en investeren in duurzame, milieuvriendelijke technologieën voor de woningbouw.

We zijn luisteraars -  we kennen de gemeenschappen waar we werken en bouwen samen met de bewoners aan oplossingen die hen écht vooruit helpen

We zijn multipliers - we werken samen met partners en startups om huisvestingsoplossingen op te schalen en onze impact te maximaliseren.

We zijn al deze dingen én meer, omdat we weten dat we samen bouwen aan een meer rechtvaardige wereld. En die wereld begint met een betaalbaar veilig  huis, voor iedereen.

Agansari droomt van onafhankelijkheid

Eigendomsrechten vastleggen in Nepal

Eigendom van land betekent stabiliteit en veiligheid: mensen zonder formele eigendomsrechten voelen altijd de dreiging van uitzetting of gedwongen verhuizing. Voor hen is investeren in het bouwen van een goed huis zinloos.

In februari 2021 trad in Nepal de Landwet in werking. Een belangrijke stap want de wet waarborgt gelijke toegang tot land voor iedereen. Toch bezit minder dan 20% van de vrouwen deze wettelijke eigendomsrechten. Habitat werkt in Nepal samen met de regering om kwetsbare families te helpen hun rechten vast te leggen. Dat draagt ​​niet alleen bij aan gendergelijkheid, het verbetert ook de voedselzekerheid en vermindert armoede voor het hele gezin.

Vijf jaar geleden stortte Agansari’s wereld in. Haar man overleed aan een hartaanval én haar huis werd meegesleurd door een overstroming. Gelukkig kon ze tijdelijk terecht bij haar schoonzoon. Overdag werkte ze als theeplukster en ‘s nachts deelde ze haar kamer met ratten, slangen en schorpioenen.

Van haar inkomen kocht ze een klein stukje land, maar er was niet genoeg geld om daar ook een huis op te bouwen.

“Na de dood van mijn man was het niet makkelijk, maar ik hield altijd hoop.
Ik wist dat dit een tijdelijke dip in mijn leven was: het begin van de vooruitgang.”

Nu woont Agansari in haar eigen, veilige huis dat ze samen met Habitat Nepal bouwde. Vanuit haar huis runt ze haar bedrijfje - ze verkoopt groenten en lokale snacks - en ze is helemaal onafhankelijk.

Resultaten boekjaar 2022

In 2022 hielpen wij elke maand 5.389 mensen in 18 landen. Dat zijn maar liefst 64.668 mensen in een jaar. Een mijlpaal waar we bijzonder trots op zijn!
Maar het is niet zomaar een getal, dat zijn dit stuk voor stuk mensen die dankzij een steuntje in de rug nu een beter leven tegemoet gaan.

Wij zijn blij met de bijdragen van vele donateurs, bedrijven en stichtingen. Vooral ons noodhulp-programma voor vluchtelingen uit Oekraïne werd afgelopen jaar breed gesteund, met gulle donaties van particulieren, bedrijven en de Samenwerkende Hulporganisaties (Giro555). Maar ook onze andere projecten konden weer rekenen op uw trouwe steun.

Van elke euro die wij het afgelopen jaar besteedden, ging er 83 cent rechtstreeks naar onze doelen: voorlichting en hulpprojecten. 83 cent van elke euro waarmee wij onder andere jongeren in Oeganda een vakopleiding gaven, noodhulp boden in Europa, rookloze fornuizen bouwden in Guatemala en klimaatbestendige huizen ontwierpen in Cambodja.

Wat wij ook bouwen en voor wie:
Wij bouwen altijd samen mét mensen en met het duurzame resultaat voor ogen!

Duurzaam en met meer impact

Habitat heeft wereldwijd al meer dan 46 miljoen mensen geholpen aan een goed huis en een betere leefomgeving en ook vanuit Nederland helpen wij jaarlijks duizenden mensen. Maar het wereldwijde huisvestingsprobleem vraagt om meer actie, meer inzet en meer innovatieve oplossingen.

Natuurlijk blijven wij huizen bouwen en renoveren en zorgen wij voor schoon drinkwater en een wc. Maar alleen huizen bouwen is niet genoeg. Wij gaan ons meer en meer richten op de oorzaken van de huisvestingscrisis en op de systemen die veroorzaken dat mensen in onacceptabele omstandigheden moeten leven. Voor meer impact moeten we bouwen aan betere systemen.

Habitat zet zich in om huisvestingsmarkten en microfinancieringsmarkten te veranderen en te beïnvloeden om goede, veilige en betaalbare huisvesting voor veel meer mensen tegelijk toegankelijk maken.

Daarnaast willen wij wereldwijd de wet- en regelgeving op het gebied van eigendoms- en huurrecht te beïnvloeden. Met duidelijke en rechtvaardige wetten en regels krijgen veel mensen tegelijk toegang tot een eigen huis.

Duurzaam bouwen met plastic en paddenstoelen

Een van de meest inspirerende projecten van het afgelopen jaar, waarin wij samenwerken met een aantal jonge, frisse startups in Kenia en Terwilliger Center for Innovation in Shelter, Habitats expertisecentrum gespecialiseerd in duurzaam bouwen. Dit project wordt gefinancierd door het Challenge Fund for Youth Employment vanuit het Ministerie van Buitenlandse zaken. Wij investeren in deze 3 Keniaanse startups om ten minste 900 jongeren op te leiden en te helpen bij het vinden van “groene banen”.

De doelen van dit project in Kenia:
• duurzame economische ontwikkeling,
• verduurzamen van de bouwsector
• vergroten van de werkgelegenheid voor jongeren in de duurzame bouwsector in Kenia.

Grote en belangrijke doelen, maar het meest inspirerende zijn de enthousiaste, professionele en vooral innovatieve startups waar wij in dit project mee samenwerken – dat geeft absoluut vertrouwen in die duurzame toekomst!

Turnin

Van tegels van plastic…

“Het ene probleem gebruiken om het andere op te lossen” dat is wat Nzambi doet met haar Gjenge Makers Ltd. Deze onderneming recyclet plastic afval en maakt er supersterke bouwstenen van. Met de reductie van deze duurzame en betaalbare bouwmaterialen zorgt Gjenge voor werkgelegenheid, vooral onder jongeren en vrouwen. Bovendien maakt de inspirerende Nzambi recycling écht hip!

… tot plafondplaten van paddenstoelen

De startup MycoTile bindt agrarisch afval van maïskolven, koffiebonen en kokosnootschillen met paddestoelmycelium in een CO2-negatief proces tot hoogwaardig bouwmateriaal. Niet alleen is het materiaal geluiddempend en minder brandgevaarlijk dan andere materialen, het maakt de constructie van huizen vooral goedkoper en duurzamer. En daarmee is bouwen met de materialen van MycoTile bij uitstek geschikt voor de allerarmsten om zelf hun huis mee op te knappen.

Een thuis ver weg van huis

Habitats hulp voor vluchtelingen uit Oekraïne

De Russische invasie in Oekraïne begon op 24 februari 2022. Een maand later waren meer dan 10 miljoen mensen op de vlucht voor deze vreselijke oorlog. Zij zochten veiligheid elders in het land of in de buurlanden, de meesten met al hun bezittingen in een enkele koffer.

Als organisatie die zich wereldwijd inzet voor veilige huisvesting kwam Habitat zo snel mogelijk in actie om vluchtelingen te helpen in Polen, Roemenië, Hongarije en Slowakije. Onze collega’s waren direct ter plaatse om samen met overheden en lokale partners te werken aan noodhulp en opvang voor Oekraïners in nood. Wij ondersteunden mensen op korte termijn met een veilige, warme plek om uit te rusten en wij werken aan plannen om gezinnen ook op lange termijn te helpen met een veilig huis.

Maar we zorgen niet alleen voor de eerste opvangbehoeften van vluchtelingen: we werken nauw samen met lokale overheden en andere partners, op zoek naar huisvestingsoplossingen voor de middellange en lange termijn: bij gastgezinnen bijvoorbeeld, of door het bewoonbaar maken van leegstaande gebouwen.

Habitat Polen coördineert huisvestingshulp vanuit een kiosk op het treinstations van Warschau: we beheren samen met de gemeeente een database waarin ruim 4.000 accommodaties worden aangeboden bij gastgezinnen thuis of in lege appartementen. De Habitat-kiosk wordt gerund door vrouwen van Oekraïense oorsprong die de vluchtelingen matchen aan de beschikbare accommodatie en zorgen voor vervoer naar de locaties.

Daarnaast beheren we samen met de Warsaw City Council de ‘Housing-info line’, een algemene informatielijn voor zowel vluchtelingen als gastgezinnen die mensen willen huisvesten.

Habitat Polens ReStore (kringloopwinkel) in Warschau heeft ruim 14.000 mensen geholpen met meubels om de accommodaties in te richten: bedden, matrassen, beddengoed, meubels en andere huishoudelijke benodigdheden voor gastgezinnen die hun huizen hebben opengesteld voor vluchtelingen.

“Toen ik hier voor het eerst binnenkwam, voelde ik meteen de rust. Mijn kinderen konden eindelijk weer een nacht doorslapen. Dit voelt als een thuis."

Thuis ver van huis
Marina vluchtte met haar twee dochters voor het geweld in Oekraïne. Ze lieten hun huis en alles wat hen lief is, achter. Ook Marina’s man, de vader van de meisjes, moest in Oekraïne blijven.
In Polen vonden Marina en haar dochters een appartement via Habitat. Een eigen ruimte waar ze in ieder geval een half jaar kunnen blijven. Dat is echt een hele zorg minder. Via Habitat kregen ze ook wat extra keukenspullen en een stapelbed zodat de meisjes niet meer op de grond hoeven te slapen.

Marina vertelt dat ze ongelooflijk dankbaar is voor alle steun die ze krijgt in Warschau. Habitat Polen checkt regelmatig hoe het met ze gaat en ook de eigenaresse van het appartement is heel betrokken. Jongste dochter Alisa gaat nu naar de kleuterschool in Polen. Een school waar meer Oekraïense kinderen naartoe gaan. Ook Kristina kan weer ‘naar school’, maar dan online, want haar school in Oekraïne is volledig overgeschakeld op online lesgeven. Maar als de oorlog afgelopen is hopen de meisjes vooral dat ze snel weer herenigd worden met papa.

"Habitat geeft mensen een steun in de rug met een huis als basis.
We hebben met eigen ogen kunnen zien dat dat werkt.
Daarom steunen we Habitat en willen dat ook blijven doen, omdat continuïteit in dit soort programma’s heel belangrijk is."
een Habitatdonateur

Dankzij jouw donatie blijven wij bouwen
aan een duurzame toekomst
waarin iedereen een veilig huis heeft.

www.habitat.nl